Tips memilih Suplemen

on Saturday, 16 April 2016

Salam kepada semua pembaca. Di sini saya mau kongsikan tips memilih suplemen yang baik dan sihat untuk anda. Ini kerana di luar sana ada banyak suplemen yang mungkin akan membahayakan organ dalaman atau kulit kita. Saya juga ingin kongsikan mengapa suplemen yang anda makan itu tidak memberikan kesan positif walhal anda telah makan ikut aturan yang dinyatakan.


Jom baca tips memilih suplemen dan 6 sebab mengapa supplemen tidak berkesan. Dah baca nanti, harus amalkan ya..


Tips memilih Suplemen

“Antara tip ringkas untuk memilih suplemen ialah :

Lebih digalakkan untuk memilih suplemen yang terhasil daripada bahan-bahan organik dan semulajadi yang tiada tambahan bahan kimia selain halal.
Paling penting pastikan suplemen tersebut diluluskan oleh Kementerian Kesihatan Malaysia.

6 Sebab Suplemen Tidak Berkesan

Kurang Air
Pengambilan suplemen dengan air yang kurang akan menyebabkan anda mengalami “Healing Crisis” seperti pening, mual, loya dan sembelit. Tubuh badan memerlukan 3 liter air atau 8 gelas minuman sehari. Jadi, minumlah air secukupnya, agar kebaikan suplemen yang diambil dapat dioptimumkan sebaiknya.

Minuman Kaffein
Mengambil suplemen bersama minuman berkaffein sebenarnya bukanlah tidak boleh tetapi, ianya mengganggu penyerapan suplemen. Maka untuk lebih berkesan, makan suplemen bersama air putih adalah lebih baik.

Usus Kotor
Ini adalah sangat penting, usus yang kotor dan banyak toxin juga boleh menyebabkan pengambilan suplemen lambat berkesan pada badan seseorang. Oleh itu, antara langkah awal adalah detox. Suplemen paling popular untuk detox adalah Herb Lax, Alfalfa Complex, Vivix.

***Bulan ni ada promosi detox usus.
Jangan ketinggalan dapatkan vitamin tersebut

Kurang Protein
Protein adalah bahan utama dalam pembentukan pelbagai organ dan tisu dalam badan serta komponen utama kepada hormon manusia. Ia merangsang fungsi psikologi. Maka setiap organ kita memerlukan protein. Kekurangan protein menyebabkan kelemahan dalam sistem imun. Apabila sistem imun lemah, sel-sel badan juga lemah, ia boleh mengganggu penyerapan suplemen. Protein yang lengkap dengan 9 asid amino dari Shaklee adalah Energizing Soy Protein (ESP).

Cara Pengambilan
Pengambilan suplemen dengan dos yang kurang atau berlebihan juga boleh menyebabkan pengambilan suplemen itu kurang berkesan. Dengan itu, dapatkan cara-cara makan suplemen dengan tepat dan betul serta ikut dos yang telah disarankan.

Mudah Give Up
Sebab terakhir adalah cepat putus asa.  Makan dua hari dah give up.  Anda harus ingat, suplemen bukan ubat! Kadang-kadang keberkesanannya  mengambil masa. Oleh itu, cubalah untuk konsisten jika ingin lihat  kelebihan dan kebaikan suplemen ini untuk anda.

Semoga bermanfaat.

Akhir sekali, untuk anda yang ingin mencuba suplemen vitamin hebat dari Shaklee boleh hubungi saya untuk konsultasi terbaik. PERCUMA JA TAU..
Dettis Muslin
Sms/watsap 0198968008
Rakan kesihatan anda

#ke arah kesihatan lebih baik
Fb page: Jom sihat cantik

0 comments:

Post a Comment